181124 Vinna och Humla ögonlysta

Idag var det utbildning för ögonlysningsveterinärer på smådjurskliniken i Hudiksvall. De efterlyste objekt att lysa som de visste hade några ”defekter”. Eftersom Humla är en gammal hund och dessutom DNA testad affected för PRA så anmälde jag henne och blev antagen. Som tack för att man ställde upp fick man ögonlysa ytterligare en hund grattis.

DSC_1219[5]

Inger, chefsveterinären på kliniken tog hand om Vinna och ögonlyste henne. Hon var såklart UA helt utan kommentarer.

Humla ögonlystes mycket grundligt av fem veterinärer. Inger, som är rutinerad, gör en ögonlysning på bara några minuter medan de som var under utbildning behövde betydligt längre tid på sig för att notera och uppmärksamma allt. Totalt ögonlystes hon i 40 minuter. Extremt tålmodigt satt hon bara och tittade in i lamporna och förstoringsglasen. Efter att två veterinärer  samt Inger ögonlyst henne så diskuterades allt de sett. Kul att höra allt de kan se… Jag fick sedan berätta bakgrunden med Humlas DNA-test och ålder såklart. Efter detta fick vi gå in i nästa rum där två nya veterinärer lyste henne och sedan var det åter igen en diskussion om resultatet.

Resultatet då? Ja, en del kommentarer om åldersförändringar fick hon såklart men dessa är helt naturliga och ofarliga så resultatet blev UA. Roligt och väldigt intressant var det att få vara med.