Kenneln

Jag som har kennel Vinnarens heter Chatrin och är född och uppvuxen i Piteå men bor sedan 1998 tillsammans med min man Henrik i Hudiksvall. Till vardags jobbar jag som miljö- och hälsoskyddsinspektör och på fritiden håller jag för det mesta på med något kopplat till hundarna.

Vår första hund, tollarkillen Neo, skaffade vi sommaren 2001. Det är främst jag som drömt om DSC_2405b.jpg-for-web-largehund sedan jag var liten och det är också jag som har det brinnande intresset att jobba med hundar. Neo kom från Kennel Aha i Malmberget så gissa om vi fick resa långt för att hitta vår drömprins, 100 mil enkel resa! Från början var det inte alls meningen att vi skulle tävla och träna en massa saker, Neo skulle ju bara vara min sällskapshund men så gick vi valpkurs, vardagslydnadskurs och tävlingslydnadskurs, bara för att Neo skulle aktiveras och bli lite lydigare. Dessutom var ju Neo min första hund så jag behövde lära mig en hel del jag också.

Hur som helst kunde tävlingsmänniskan Chatrin inte låta bli att testa en lydnadstävling när vi ändå skulle upp till Tollarspecialen i Kramfors 2003. Vi var egentligen inte alls redo men … 156 poäng tror jag att det blev och det var långt över förväntan!!! Eftersom det gick så bra så fick jag såklart mersmak. Var vi så nära ett förstapris så måste jag bara försöka igen. Sagt och gjort och på den vägen är det. Jag har lärt mig så mycket med Neo och framförallt hur kul det är att träna och tävla med hund.

2005 blev Neo pappa och jag behöll en parningsvalp, Humla. Hon visade sig vara mina drömmars hund. En lugn behaglig tik som kunde användas i precis alla de kategorier jag ville. Humla visade sig dessutom vara en duktig apportör så hon blev min första jakthund eftersom jag också gått och tagit jägarexamen när jag upptäckte hennes potential. Jag och Humla hade framgångar inom jakt, viltspår, lydnad, bruks och utställning. Tyvärr visade sig Humla bära på dubbla anlag för ögonsjukdomen PRA så mina planer på att ta en kull efter henne gick om intet vilket än i dag grämer mig då hon var en så bra hund.

Under 2011-2012 gick jag kennelklubbens uppfödarutbildning och i oktober 2011 hämtade jag hem min tredje tollare, Vildandens Excel af Pixboot eller Vinna som hon heter. Hon är den hund som fått namnge kenneln var den hund som blev kennelns stamtik och första hund som lämnar avkommor med prefixet vinnarens. Tyvärr diagnoserades hon med L7S1 så det blev ingen mer kull på henne men hennes linjer kommer att leva vidare då Kaliber, en av hanvalparna gått vidare i avel.

2019 kom den fjärde tollaren in i vår familj, Inlicios Witch Abroad, Esset. Hon visade sig vara väldigt lika Humla i många delar både till utseende och i arbete. Jag har mycket höga förhoppningar med henne då hon verkligen levt upp till alla mina förväntningar hittills.


Avelmål

Kennelns mål är aDSC_0370btt föda fram friska hundar med god mentalitet och arbetslust. Tollaren är en allsidig hund som lämpar sig för många olika aktiviteter såsom jakt, lydnad, bruks, agility och mycket annat.

Hundarna som kenneln avlar på ska naturligt vis vara friska och i god kondition i alla avseende både fysiskt och mentalt. Föräldradjuren som används är därför friröntgade för HD och ED, ögonlysta inom ett år före parning och minst en av föräldrarna ska också vara Normal/Clear (A) för ögonsjukdomen prcd-PRA och den neurologiska sjukdomen Degenerativ encefalopati (DE). Hundarna ska också genomgått någon form av mentalbeskrivning, MH eller BPH.

Det är viktigt att varje kull utvärderas så därför vill jag att också att valparna genomgår ovanstående tester.

Tollaren är en aktiv hund som trivs bäst med att få jobba med både huvud och kropp. Hundarna ska ha mycket motor och en utpräglad arbetslust men det är också viktigt att de är lugna, samlade och fokuserade och att de kan slappna av både i träning och i hemmet. Då jakt har blivit min stora passion kommer de jaktliga egenskaperna hos de hundar jag tar i avel att ha stor betydelse.


Köpa valp

DSC_1729b

Du som är intresserad av en valp från kenneln bör ha ett stort intresse för jobba med din hund. Gärna med jakt men tollaren är allsidig och med på det mesta. Om du söker en hund för enbart sällskap är kenneln kanske inte den rätta för dig.

Jag vill att du som valpköpare håller regelbunden kontakt och berättar hur hunden har det. Har du frågor och funderingar kring sådant som rör hunden så vill jag att du kontaktar mig. Jag vill också att ni medverkar vid MH/BPH-beskrivning för kullen eller genomför detta vid ett annat tillfälle om det inte funkar precis den dag som kullen i övrigt beskrivs. När valpen vuxit klart vill jag att den HD- och ED-röntgas och gärna ögonlyses någon gång under sitt liv även om den inte ska gå i avel. Naturligtvis ska hunden hållas försäkrad och om du av någon anledning inte kan behålla hunden så vill jag att du först kontaktar mig.

Låter det intressant så får ni gärna skicka ett mail och berättar om dig själv. Berätta gärna lite om din livssituation, ev. tidigare erfarenhet av hund och varför just tollaren är en ras som intresserar dig. Varför du/ni är intresserad av en valp från Vinnarens kennel och vad du tänker använda hunden till.

Vi förbehåller oss fri prövningsrätt vid valet av valpköpare